19 C
Hanoi
Thứ Bảy, 23 Tháng Mười 2021
Trang chủ Giáo hội Ngày 15 tháng 8 Lễ Đức Mẹ hồn xác lên trời

Ngày 15 tháng 8 Lễ Đức Mẹ hồn xác lên trời

Ngày 15.8 Lễ Đức Mẹ hồn xác lên trời. Lễ Trọng

Ngày 1-11-1950, đúng vào dịp lễ Các Thánh Nam Nữ, Đức Thánh Cha Piô XII long trọng tuyên bố tín điều Đức Maria Hồn Xác Lên Trời: “Thánh Mẫu Thiên Chúa là Đấng Vô Nhiễm Nguyên Tội, Đức Maria Trọn Đời Đồng Trinh, sau khi sống trọn cuộc đời trần thế, đã được triệu hồi cả hồn và xác vào trong vinh quang thiên quốc”. Kể từ lời tuyên bố trong thánh lễ tuyên tín long trọng hôm ấy, mầu nhiệm Đức Maria được Thiên Chúa đưa về trời cả hồn và xác, trở thành chân lý đức tin cho toàn thể Giáo hội.

Chỉ trong một lời tuyên tín ngắn gọn và quan trọng để tuyên bố một tín điều, Đức Thánh Cha Piô XII đã liệt kê cùng lúc đầy đủ bốn đặc ân vô cùng cao cả, ngoài Đức Maria không ai có được. Đó cũng là bốn chân lý tuyệt đối của lòng tin thuộc về đời sống và nhân đức của Đức Maria mà mỗi người Kitô hữu phải tin:

1. Đức Maria làm Mẹ Thiên Chúa.
2. Đức Maria Vô Nhiễm Nguyên Tội, Mẹ không hề mắc tội tổ tông truyền từ ngay khi thành thai trong lòng mẹ.
3. Đức Maria Đồng Trinh Trọn Đời, dù mang thai và sinh con, Mẹ vẫn trinh khiết vẹn toàn.
4. Đức Maria Hồn Xác Lên Trời, Mẹ được Chúa triệu hồi cả hồn và xác vào trong vinh quang thiên quốc, sống trong hạnh phúc vĩnh cửu.

Giáo Lý Giáo Hội Công Giáo từ số 963- 975, kể ra 5 lý chứng rất mạnh mẽ và xác thực minh chứng việc Đức Mẹ Hồn Xác Lên Trời:

1. Vì Đức Maria là Mẹ Chúa Kitô: Thánh Kinh diễn tả rõ ràng Đức Maria hiệp thông chặt chẽ với Chúa Giêsu trong nhiệm cuộc cứu chuộc, và luôn chia sẻ số phận với Con. Vậy xét theo thiên chức làm Mẹ, đương nhiên đòi hỏi phải có việc Mẹ và Con hòa hợp sum vầy với nhau, vì cả hai đã yêu mến nhau tha thiết, cho nên chắc chắn Chúa Kitô vì lòng hiếu thảo, đã ban cho Mẹ mình được hồn xác về Trời sau khi ly trần, là điều hợp tình hợp lý.

2. Vì Đức Maria Trọn Đời Trinh Khiết: Thiên Chúa đã làm cho Đức Maria chịu thai, sinh con mà vẫn trinh nguyên, thì sau khi Mẹ qua đời, Ngài đã gìn giữ thân xác Đức Mẹ khỏi hư nát, và sau khi đem Mẹ về Trời, Ngài đã làm cho xác Mẹ nên vinh hiển. Vì thế, thánh Đamascênô tiến sĩ quả quyết: Vì Đức Mẹ đã được sinh con mà vẫn trinh nguyên, thì cần thiết là sau khi qua đời, xác Đức Mẹ cũng phải được bảo tồn nguyên vẹn.

3. Vì Đức Mẹ luôn hợp tác với Chúa Kitô: Ngay từ thế kỷ II, các Giáo Phụ đã trình bày Đức Mẹ như là một Evà Mới hợp tác chặt chẽ với Adam Mới là Chúa Kitô để chiến thắng Satan. Vì thế, cũng như Chúa Kitô sống lại vinh hiển là việc thiết yếu và là dấu chiến thắng cuối cùng, thì Đức Mẹ đã cùng Con chiến đấu cũng phải được cùng Con chiến thắng, nghĩa là Thân Xác Đồng Trinh của Đức Mẹ cũng phải được Lên Trời Vinh Hiển.

4. Vì Đức Mẹ Đầy Ơn Phúc: Các thánh tiến sĩ đã coi việc Đức Mẹ Hồn Xác về Trời như là bổ túc cho việc Đức Mẹ được Đầy Ơn Phúc. Như lời cha Ađômêô quả quyết: Thân xác Đức Mẹ không hề bị hư nát vì đã kết hợp với linh hồn và đã được đầy ơn.

5. Vì Đức Maria Vô Nhiễm Nguyên Tội: Theo lời xác quyết của Đức Thánh Cha Piô XII: “Thân xác con người bị chết và bị tan rã ra tro đất là do hậu quả tội Nguyên Tổ. Đức Maria không hề mắc tội Nguyên Tổ, cũng không hề có tội riêng, cho nên đương nhiên và rất hợp lý là Đức Maria được Hồn Xác Về Trời”.

Mẹ đầy ơn phúc, được Thiên Chúa yêu thương gìn giữ từ thuở đời đời bằng đặc ân Vô Nhiễm Nguyên Tội. Mẹ được Thiên Chúa giữ gìn cho đến muôn đời bằng đặc ân Mông Triệu tuyệt diệu hơn mọi người trần.

Quyền năng và tình yêu Chúa tràn đầy trên Mẹ làm cho Mẹ được khỏi tội tổ tông và được đầy ơn ơn sủng ngay từ trong lòng mẹ. Quyền năng và tình yêu Chúa bao phủ suốt cả đời Mẹ trên từng ý nghĩ, từng tình cảm, từng mỗi hành động, từng mỗi bước đi… khiến cho tâm hồn Mẹ luôn hướng về Chúa mà tạ ơn và ngợi khen liên lỉ. Quyền năng và tình yêu Chúa đong đầy trọn vẹn nhất trong khoảnh khắc lịch sử, Mẹ lên trời cả hồn cả xác. Đặc ân cao trọng này chính là triều thiên sáng chói bao phủ lên Mẹ, vốn đã được “Thánh Thần ngự xuống trên bà, và quyền năng Đấng Tối Cao rợp bóng trên bà” (Lc 1,35).

Ngày lễ hôm nay với sắc thái vui tươi với những lời ngợi khen và chúc tụng Đức Trinh Nữ lên trời hiển vinh. Từ đây, Đức Mẹ nắm giữ vai trò quan trọng nhất là Nữ Vương trời đất. Từ nay, Đức Mẹ đảm nhận một địa vị cao cả nhất và cũng thật gần bên Thiên Chúa. Kể từ nay, Đức Mẹ trổi vượt trên mọi tạo vật với địa vị làm Mẹ Thiên Chúa và làm Mẹ nhân loại.

Mẹ được Lên Trời Hồn Xác là do đặc ân Chúa ban cho Mẹ, đồng thời cũng là do cuộc sống thánh thiện của Mẹ hằng luôn hợp tác với ơn Chúa. Mẹ là người diễm phúc nhất trong mọi người nữ. Mẹ có tên gọi đẹp nhất là “Đấng đầy ơn phúc” vì “Thiên Chúa ở cùng bà”. Mẹ được hết mọi đời khen là diễm phúc chính vì “Đấng toàn năng đã làm cho Mẹ biết bao điều cao cả”. Điều cao cả nhất là làm Mẹ Chúa Cứu Thế. Mẹ là cây sinh quả phúc và nhờ quả phúc ấy mà Mẹ được biết đến và được ca tụng. Mẹ là cây trường sinh mang quả đầu mùa mà Thiên Chúa đã trồng trong vườn địa đàng mới hầu đem lại sự sống đời đời cho mọi thế hệ loài người. Chính vì thế, Thiên Chúa muốn cho cây mang quả trường sinh ấy được nhân lên trong vườn địa đàng mà Người muốn mở rộng diện tích tới tận cùng trái đất.

Giáo hội cùng hiệp ý chung lời với Mẹ ngợi khen tạ ơn Thiên Chúa: “Linh hồn tôi ngợi khen Đức Chúa, thần trí tôi hớn hở vui mừng vì Thiên Chúa Đấng cứu độ tôi. Phận nữ tỳ hèn mọn, Người đoái thương nhìn tới, từ nay, hết mọi đời sẽ khen tôi diễm phúc”.

Đó là những lời tán tụng ngợi ca Thiên Chúa phát xuất từ sâu thẳm lòng Mẹ trong ngày thăm viếng người chị họ Isave.

Những lời ngợi ca đó nói lên tất cả tâm hồn của Mẹ. Đó là toát lược cả cuộc đời Mẹ, cả chương trình sống của Mẹ, là con đường tu đức của Mẹ: Mãi mãi là người nữ tỳ khiêm tốn, luôn phó thác hoàn toàn trong tay Chúa toàn năng và nhân hậu, hằng dâng lời ngợi khen tạ ơn Chúa trong mọi hoàn cảnh cuộc sống.

Những lời ca ngợi Magnificat nói lên hết ý nghĩa và tâm tình của Mẹ đối với Thiên Chúa toàn năng và yêu thương.

Mẹ cảm thấy thân phận tôi tớ hèn mọn nầy lại được cất nhắc cao trọng trong giây phút lên trời: “Phận nữ tỳ hèn mọn, Người đoái thương nhìn tới, từ nay, hết mọi đời sẽ khen tôi diễm phúc”.

Mẹ cảm nghiệm được quyền năng và tình yêu vô biên của Chúa trong giây phút Chúa hiển dương Mẹ về trời: “Đấng Toàn Năng đã làm cho tôi biết bao điều cao cả… Đời nọ tới đời kia, Chúa hằng thương xót những ai kính sợ Người”.

Ngày lễ hôm nay, Giáo hội mừng kính một tạo vật đầu tiên, Mẹ Maria đã được khải hoàn và bước vào quê hương thiên quốc. Thánh Kinh ca tụng Mẹ: “Kìa bà nào xuất hiện như rạng đông, diễm kiều như vầng nguyệt, lộng lẫy tựa thái dương, oai hùng như đạo binh chỉnh tề hàng ngũ” (Dc 6,10); “Có một điềm lớn xuất hiện trên trời: một Phụ nữ, mình khoác mặt trời, chân đạp vầng trăng, và đầu đội triều thiên mười hai ngôi sao” (Kh 12,1)…

nguồn: tgpsaigon.net

726 BÌNH LUẬN

 1. This is very attention-grabbing, You’re an overly professional blogger.
  I have joined your feed and look ahead to in the hunt for more of your magnificent post.
  Additionally, I have shared your site in my social networks

 2. Today, I went to thhe beаch front with my children. I found
  a sea shell aand gave it to my 4 year оⅼd daughter and ѕaіd “You can hear the ocean if you put this to your ear.” Տhe
  placed the shell tοo her ear and screamed. There was a
  hermit crab insiⅾe and it pinched her ear. She never ѡants to goo back!
  LoL I kknow tһis is totally off topic but I had to tell someone!

  my homepaցe: custom t shirt (tumusicacatolica.com)

 3. This is very interesting, You are a very skilled blogger.
  I have joined your feed and look forward to seeking more of your magnificent
  post. Also, I have shared your web site in my social networks!

  Here is my web page :: Erorectin

 4. hello there and thank you for your info ? I have certainly picked up
  something new from right here. I did however expertise a few technical issues using this site, since I experienced to reload the site a lot of times previous to I
  could get it to load correctly. I had been wondering if your web host
  is OK? Not that I am complaining, but sluggish loading instances times will
  often affect your placement in google and could damage your high quality score if
  ads and marketing with Adwords. Well I am adding this RSS to my
  e-mail and can look out for a lot more of your respective intriguing content.
  Ensure that you update this again soon.

  Here is my blog post: NatureFused Anti Aging Cream

 5. I am glad for commenting to make you understand what a outstanding experience our child found
  reading through your webblog. She realized a wide variety of things,
  which include what it is like to possess an amazing helping character to make certain people effortlessly
  learn about certain complex things. You truly surpassed visitors’ expected results.
  Thank you for offering those necessary, trusted,
  edifying and easy tips on your topic to Emily.

  my web blog: Cryogen Air Cooler Review

 6. This іs the right websitе for anybody who wants to understand this
  topic. You knoww sⲟ much its almost hard to argue with you (not that I
  really will need to…HaHa). You certainly puut a new spin on a topic whicһ has been written abоut for ages.
  Exⅽellent stuff, just eⲭcellent!

  My web site :: custom t shirt (Www38.tok2.com)

 7. I rarely drop responses, but i did a few searching and wound
  up here Ngày 15 tháng 8 Lễ Đức Mẹ hồn xác lên trời | Giáo xứ Mỗ Xá.
  And I actually do have a couple of questions for you if you do not mind.
  Is it simply me or does it seem like some of the responses
  appear like left by brain dead people? 😛 And, if you are
  writing on other online social sites, I’d like to keep up with anything
  fresh you have to post. Could you list of all of
  your social pages like your twitter feed, Facebook
  page or linkedin profile?

  my website; Coastal Hemp CBD

 8. Great ? I should definitely pronounce, impressed with your web site.

  I had no trouble navigating through all tabs as well
  as related info ended up being truly easy to do to access.
  I recently found what I hoped for before you know it at all.
  Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, site theme .
  a tones way for your customer to communicate. Nice task.

  Look at my blog; Solvolt Solar Charger

 9. I usually do not comment, however after looking at through a bunch of remarks here Ngày
  15 tháng 8 Lễ Đức Mẹ hồn xác lên trời | Giáo xứ Mỗ Xá.
  I actually do have some questions for you if it’s okay.
  Could it be only me or do a few of these responses come across like they are written by
  brain dead individuals? 😛 And, if you are posting on additional places, I would like to follow
  anything fresh you have to post. Would you make a list of the complete urls of your social networking sites like your Facebook page, twitter feed,
  or linkedin profile?

  Here is my web-site: duna-anapa.net.ru

 10. Hi, i feel that i noticed you visited my weblog so i came to return the prefer?.I am attempting to to find issues to
  improve my site!I suppose its adequate to make use
  of some of your concepts!!

 11. Wow that was odd. I just wrote an incredibly long comment but
  after I clicked submit my comment didn’t appear. Grrrr…
  well I’m not writing all that over again. Anyway, just wanted to say fantastic blog!

 12. First off I want to say excellent blog! I had a quick question which I’d like to ask if you do not mind.
  I was curious to know how you center yourself and clear your head before writing.

  I’ve had a hard time clearing my thoughts in getting my thoughts out there.
  I truly do enjoy writing but it just seems like the first 10 to
  15 minutes are generally wasted simply just trying to figure out how to begin. Any recommendations or tips?
  Thanks!

  My web blog … wa gb (Edmund)

 13. Have you ever considered publishing an ebook or
  guest authoring on other sites? I have a blog based upon on the same subjects you discuss and would really like to have you share some stories/information.
  I know my subscribers would appreciate your work. If you are even remotely interested, feel free to send
  me an e mail.

  Have a look at my web blog – daftar slot carslot88 (http://www.letortedirenato.it)

 14. I’m curious to find out what blog system you happen to
  be working with? I’m having some small security problems
  with my latest blog and I would like to find something more safeguarded.
  Do you have any recommendations?

  Here is my webpage; carslot88 – Alvaro

 15. The other day, while I was at work, my cousin stole my iPad and tested to see if it can survive a 40 foot drop, just so
  she can be a youtube sensation. My apple ipad is now destroyed and
  she has 83 views. I know this is completely off topic but
  I had to share it with someone!

 16. Greate post. Keep posting such kind of info on your site.
  Im really impressed by your site.
  Hello there, You’ve performed a fantastic job. I
  will certainly digg it and for my part suggest to my friends.

  I’m confident they will be benefited from this web
  site.

  Also visit my website … carslot88

 17. I’m amazed, I must say. Seldom do I encounter a blog that’s both equally
  educative and interesting, and without a doubt, you’ve hit the
  nail on the head. The issue is something too few folks are speaking intelligently about.
  Now i’m very happy I came across this in my search for something concerning this.

  Also visit my website :: daftar slot online

 18. It’s appropriate time to make some plans for the future and it is time to be happy.
  I’ve read this post and if I could I want to suggest
  you some interesting things or tips. Perhaps you could write next articles referring to this article.
  I wish to read even more things about it!

 19. I?m amazed, I have to admit. Rarely do I come across a
  blog that?s equally educative and entertaining, and let me tell you, you have hit the nail on the head.

  The issue is an issue that too few men and women are speaking intelligently about.
  I’m very happy that I found this in my hunt for something relating to
  this.

  my web site Keto Body

 20. Hi, i read your blog from time to time and i own a similar one and i
  was just wondering if you get a lot of spam remarks?
  If so how do you stop it, any plugin or anything you
  can advise? I get so much lately it’s driving me mad so any help is very much appreciated.

  Have a look at my blog: Vi-Alpha Reviews

 21. It’s the best time to make some plans for the future and it’s time to be happy.

  I have learn this submit and if I may just I desire to recommend
  you few interesting things or advice. Maybe you could write subsequent articles referring to this article.
  I want to learn even more issues approximately it!

 22. I do not even know how I ended up here, but I
  thought this post was great. I do not know who you are but certainly you are going to
  a famous blogger if you aren’t already 😉 Cheers!

 23. I must thank you for the efforts you have put in writing this website.

  I’m hoping to see the same high-grade blog
  posts by you in the future as well. In truth, your creative writing abilities has inspired me to
  get my own, personal site now 😉

  Feel free to surf to my web site Vi-Alpha Review

 24. My developer is trying to persuade me to
  move to .net from PHP. I have always disliked the idea because of the expenses.
  But he’s tryiong none the less. I’ve been using Movable-type on a
  number of websites for about a year and am worried about switching to
  another platform. I have heard great things about blogengine.net.
  Is there a way I can transfer all my wordpress content
  into it? Any help would be greatly appreciated!

 25. Good ? I should definitely pronounce, impressed with your web site.
  I had no trouble navigating through all the tabs as well as related information ended up being truly easy to do to access.
  I recently found what I hoped for before you know it in the least.
  Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, website theme .
  a tones way for your customer to communicate.
  Nice task.

  Also visit my web page :: Rapid Fire Diet

 26. I do not even understand how I finished up here, however
  I believed this publish used to be good.
  I don’t recognize who you might be however certainly you are going to a well-known blogger in case you are not already.
  Cheers!

 27. Hello There. I found your blog using msn. This is a
  very well written article. I will be sure to bookmark
  it and come back to read more of your useful info.
  Thanks for the post. I’ll definitely return.

 28. obviously like your website but you have to check the
  spelling on several of your posts. Several of them are rife with
  spelling problems and I find it very troublesome to tell the truth then again I’ll surely come again again.

 29. My developer is trying to persuade me to move to .net from
  PHP. I have always disliked the idea because of the costs.
  But he’s tryiong none the less. I’ve been using Movable-type on various websites for
  about a year and am concerned about switching to another platform.
  I have heard very good things about blogengine.net.
  Is there a way I can import all my wordpress posts into it?

  Any help would be really appreciated!

 30. Hello there, I found your blog by way of Google even as searching for a comparable matter, your site got here up,
  it seems great. I have bookmarked it in my
  google bookmarks.
  Hi there, just become aware of your blog thru Google, and located that it’s truly
  informative. I’m going to watch out for brussels.
  I’ll be grateful in case you continue this in future. Lots of other people might be benefited from
  your writing. Cheers!

 31. Hello there I am so thrilled I found your weblog, I really found you by accident, while I was looking on Aol for something else, Regardless I am here now and would just like to say many thanks for a tremendous
  post and a all round interesting blog (I also love the theme/design), I
  don’t have time to read through it all at the moment
  but I have book-marked it and also added your RSS feeds,
  so when I have time I will be back to read a great
  deal more, Please do keep up the fantastic jo.

 32. Undeniably imagine that that you said. Your favorite reason appeared to be on the internet the easiest thing to be
  aware of. I say to you, I certainly get annoyed at the same time as
  people think about concerns that they just don’t know
  about. You controlled to hit the nail upon the
  highest as well as outlined out the whole thing without having
  side effect , other people could take a signal.
  Will probably be again to get more. Thanks

 33. Just desire to say your article is as astounding. The clearness
  in your post is simply nice and i could assume you’re an expert on this subject.
  Fine with your permission let me to grab your feed to keep up to date
  with forthcoming post. Thanks a million and please carry on the enjoyable work.

 34. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you
  relied on the video to make your point. You definitely know what youre talking about,
  why waste your intelligence on just posting videos to your blog when you could be giving
  us something enlightening to read?

  My web site :: daftar slot online (Mariano)

 35. Attractive section of content. I just stumbled upon your web site and in accession capital to assert
  that I acquire in fact enjoyed account your weblog posts.
  Anyway I will be subscribing in your augment
  and even I achievement you get right of entry to constantly fast.

 36. Please let me know if you’re looking for a writer for
  your site. You have some really great articles and I feel I would be a good asset.
  If you ever want to take some of the load off, I’d really like to write
  some content for your blog in exchange for a link back to mine.
  Please blast me an email if interested. Regards!

  Feel free to surf to my webpage – shihan.com.ru

 37. May I simply just say what a relief to find someone that genuinely understands what they’re talking about on the net.

  You certainly understand how to bring a problem to light and make it important.
  More people should read this and understand this side of your story.
  I was surprised you are not more popular given that you
  surely have the gift.

 38. It is perfect time to make a few plans for the long run and it is time to be happy.

  I’ve learn this put up and if I may just I want to
  suggest you some interesting things or suggestions. Perhaps you can write next articles regarding this
  article. I desire to learn even more things about
  it!

 39. Do you have a spam issue on this site; I also am a blogger,
  and I was wondering your situation; we have developed some nice methods and we
  are looking to swap techniques with other folks, why not shoot me an email if interested.

 40. Heya i am for the first time here. I found this board
  and I find It really useful & it helped me out much.
  I hope to give something back and help others like you aided
  me.

 41. You are so awesome! I do not suppose I’ve read something like this before.
  So nice to discover another person with some unique thoughts on this subject
  matter. Seriously.. thank you for starting this up. This
  website is something that’s needed on the internet, someone with a
  bit of originality!

 42. Thank you for another informative site. Where else may I get that type of info written in such an ideal means?
  I have a undertaking that I’m simply now operating on, and I have been on the glance out for such info.

 43. Excellent items from you, man. I’ve be aware your stuff previous
  to and you’re simply too wonderful. I really like what you’ve obtained here, really like what you are stating and the best way by which you assert it.
  You’re making it entertaining and you still take care of to stay
  it sensible. I cant wait to learn far more from you.
  This is actually a tremendous website.

 44. I really like your blog.. very nice colors & theme.
  Did you design this website yourself or did you hire someone to
  do it for you? Plz answer back as I’m looking to construct my own blog and would like to find
  out where u got this from. thanks

 45. I think that everything typed made a lot of
  sense. However, think about this, what if you added a little content?
  I ain’t suggesting your information isn’t good, however what if you added something that makes people want more?
  I mean Ngày 15 tháng 8 Lễ Đức Mẹ hồn xác
  lên trời | Giáo xứ Mỗ Xá is a little vanilla.
  You ought to peek at Yahoo’s front page and see how they create news titles to grab people
  to click. You might add a related video or a pic or two to grab people excited about what you’ve got to say.
  In my opinion, it would make your blog a little bit more interesting.

  Feel free to surf to my web blog; daftar slot online

 46. Fantastic beat ! I wish to apprentice while you amend your website, how could i
  subscribe for a blog website? The account helped me a acceptable deal.
  I had been a little bit acquainted of this your broadcast offered bright clear
  concept

 47. Hey just wanted to give you a brief heads up and let you know a few of the pictures aren’t loading properly.
  I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried it in two different web browsers and both show the same outcome.

 48. I really like your blog.. very nice colors & theme. Did you make this website yourself or did
  you hire someone to do it for you? Plz answer back as I’m looking to create my own blog
  and would like to know where u got this from.
  cheers

 49. Hi there, just became aware of your blog through Google, and found that it’s truly informative.
  I’m going to watch out for brussels. I’ll be grateful if you continue this in future.
  Lots of people will be benefited from your writing.
  Cheers!

 50. I’m really impressed together with your writing abilities and also with the
  layout in your blog. Is that this a paid topic or did you customize it your self?
  Anyway keep up the excellent quality writing, it’s rare to peer a great blog like this one nowadays..

  Feel free to surf to my blog post – carslot88

 51. Heya! I realize this is somewhat off-topic but I needed to ask.
  Does building a well-established blog such as
  yours require a lot of work? I am completely new to blogging
  but I do write in my journal daily. I’d like to start
  a blog so I will be able to share my personal experience and feelings
  online. Please let me know if you have any kind
  of recommendations or tips for brand new aspiring bloggers.
  Appreciate it!

  Feel free to surf to my web blog :: Clinical Keto Pills

 52. Hello, i believe that i noticed you visited my website so i got
  here to go back the want?.I’m trying to in finding issues to improve my site!I
  guess its ok to make use of some of your ideas!!

 53. Pretty part of content. I just stumbled upon your blog and in accession capital to
  say that I acquire actually enjoyed account your weblog posts.
  Anyway I will be subscribing on your augment and even I fulfillment you get admission to
  persistently rapidly.

 54. Thanks for every other informative website. Where else may just I get that kind of information written in such an ideal manner?
  I’ve a challenge that I am simply now working
  on, and I have been on the look out for such info.

 55. Awesome blog! Is your theme custom made or did you download it
  from somewhere? A design like yours with a few simple adjustements would really make my blog shine.
  Please let me know where you got your design. Kudos

 56. Have you ever considered creating an e-book or
  guest authoring on other blogs? I have a blog centered on the same information you discuss and
  would really like to have you share some stories/information. I know my viewers would enjoy your work.
  If you are even remotely interested, feel free to shoot me an e mail.

 57. Hey there just wanted to give you a quick heads up.
  The words in your content seem to be running off the screen in Opera.
  I’m not sure if this is a formatting issue or something to do with internet browser compatibility but I thought I’d post to let you
  know. The design look great though! Hope you get the problem fixed soon. Kudos

 58. Wonderful beat ! I wish to apprentice even as you amend your website,
  how could i subscribe for a weblog website? The account
  aided me a appropriate deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast
  offered shiny clear concept

 59. Hello very cool website!! Guy .. Beautiful .. Amazing ..
  I’ll bookmark your site and take the feeds also?

  I am satisfied to seek out so many useful information here in the post,
  we want develop extra strategies in this regard, thanks for sharing.
  . . . . .

 60. It is the best time to make some plans for the future and it’s time to be happy.
  I have read this post and if I could I desire to suggest you few interesting things or advice.
  Perhaps you could write next articles referring to this article.
  I wish to read even more things about it!

 61. I do not know whether it’s just me or if perhaps everyone
  else encountering problems with your website.
  It appears as if some of the text within your content are running off the screen. Can someone else
  please provide feedback and let me know if this is happening to them as well?
  This may be a problem with my web browser because I’ve had this happen before.
  Thanks

 62. I have noticed that car insurance firms know thhe
  vehicles which are at risk of accidents along with other risks.
  In addition, they know what style of cas are prone to higher risk plus
  the higher risk they have the higher the particular premium amount.
  Understanding the basic basics with carr insurance just might help
  you choose the right sort of insurance pollicy that can take care of your needs in case you get involved in any accident.
  Appreciate your sharing the ideas on the blog.

 63. Unquestionably believe that which you stated. Your
  favorite reason seemed to be on the internet the easiest thing to remember of.
  I say to you, I definitely get irked at the same time as other folks consider issues that they plainly
  don’t know about. You managed to hit the nail upon the
  highest and also outlined out the whole thing with no need side-effects , other folks could take a signal.
  Will probably be again to get more. Thanks

  My web site … daftar slot carslot88

 64. It is the best time to make a few plans for the longer term and it is time to be happy.
  I’ve read this publish and if I could I desire to recommend you few attention-grabbing issues or suggestions.
  Perhaps you could write subsequent articles regarding this article.
  I want to learn even more issues approximately it!

 65. Hey there would you mind sharing which blog
  platform you’re using? I’m going to start my own blog
  soon but I’m having a difficult time selecting between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your design and style seems different then most blogs and I’m looking for
  something completely unique. P.S My apologies
  for getting off-topic but I had to ask!

 66. Somebody necessarily help to make significantly articles I would state.
  That is the very first time I frequented your
  web page and up to now? I amazed with the analysis you made to create this actual put up amazing.

  Great task!

 67. Do you have a spam issue on this site; I also amm a blogger, aand I was wondering your situation; many of us have developed
  som nicde methods and we are lookinjg to swap methods
  wuth other folks, please shoot me an e-mail if interested.

 68. I love your blog.. very nice colors & theme. Did you create this website yourself or did you hire someone to do
  it for you? Plz reply as I’m looking to create
  my own blog and would like to find out where u got this from.
  cheers

  Also visit my blog post :: Ignacio

 69. First off I would like to say superb blog! I
  had a quick question which I’d like to ask if you
  don’t mind. I was curious to find out how you center yourself and clear your mind prior
  to writing. I have had a difficult time clearing my mind in getting my
  ideas out. I do enjoy writing however it just seems like the first 10 to 15
  minutes tend to be wasted just trying to figure out how to begin. Any suggestions or hints?

  Thanks!

  Look at my webpage :: CoolCube Air Conditioner

 70. An intriguing discussion is worth comment. There’s no doubt that
  that you should publish more about this topic, it might not be a taboo subject but
  usually people don’t talk about these topics.
  To the next! Best wishes!!

 71. This is the right webpage for anyone who really wants to understand
  this topic. You realize so much its almost tough to
  argue with you (not that I really will need to?HaHa).
  You certainly put a new spin on a topic that has been written about for ages.

  Excellent stuff, just wonderful!

  my web-site :: Vi-Alpha Reviews

 72. Good day! I could have sworn I’ve visited this
  blog before but after looking at many of the articles
  I realized it’s new to me. Nonetheless, I’m definitely happy I found it and I’ll be bookmarking it and checking back often!

 73. Attractive portion of content. I simply stumbled upon your website and
  in accession capital to claim that I get actually enjoyed account your blog
  posts. Any way I will be subscribing on your augment and even I fulfillment you access consistently rapidly.

 74. Somebody necessarily assist to make critically articles I would state.

  That is the very first time I frequented your web page and
  up to now? I amazed with the research you made to create this
  particular publish incredible. Excellent job!

 75. Nice post. I learn something totally new and challenging on sites I stumbleupon on a daily basis.
  It will always be exciting to read through content from other writers and practice a little
  something from their sites.

 76. Right here is the right web site for everyone who would like to understand this topic.
  You realize a whole lot its almost tough to argue
  with you (not that I personally will need to…HaHa). You definitely put a brand new spin on a topic that has been discussed for decades.

  Wonderful stuff, just great!

 77. Excellent goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you’re just extremely great.
  I actually like what you’ve acquired here, really
  like what you’re stating and the way in which you say it.
  You make it enjoyable and you still care for to keep it wise.
  I can’t wait to read far more from you. This is actually a tremendous site.

 78. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point.

  You clearly know what youre talking about, why waste your intelligence on just posting
  videos to your weblog when you could be giving us something informative to read?

  白酒批发

  Here is my web blog :: 黔台酒价格

 79. I think what you said was very reasonable.
  But, what about this? suppose you were to create a awesome headline?
  I mean, I don’t wish to tell you how to run your website, however suppose you
  added something that grabbed a person’s attention? I mean Ngày 15 tháng 8 Lễ Đức Mẹ hồn xác
  lên trời | Giáo xứ Mỗ Xá is a little boring.
  You ought to glance at Yahoo’s front page and watch how they create post
  headlines to get viewers to open the links. You
  might try adding a video or a pic or two to grab
  people interested about everything’ve written. Just my opinion, it would bring
  your blog a little livelier.

 80. Hello! I know this is kinda off topic however , I’d figured I’d ask.
  Would you be interested in trading links or maybe guest
  writing a blog article or vice-versa? My website goes over a lot of the same
  topics as yours and I think we could greatly benefit from each other.

  If you might be interested feel free to shoot
  me an email. I look forward to hearing from you!
  Fantastic blog by the way!

 81. I’m really enjoying the design and layout of your website.

  It’s a very easy on the eyes which makes it much more enjoyable
  for me to come here and visit more often. Did you
  hire out a developer to create your theme?

  Great work!

 82. My brother recommended I may like this web site. He was once entirely right.
  This post truly made my day. You cann’t believe simply how so much time I had spent for this info!
  Thank you!

 83. hey there and thank you for your info – I have definitely picked up anything new from right here.

  I did however expertise a few technical issues
  using this web site, as I experienced to
  reload the site a lot of times previous to I could get
  it to load properly. I had been wondering if your hosting
  is OK? Not that I am complaining, but slow loading instances times will very frequently affect your placement in google and could damage your high-quality score if ads and marketing with Adwords.
  Well I am adding this RSS to my e-mail and could look out for a lot more of
  your respective interesting content. Ensure that you
  update this again soon.

 84. This design is steller! You obviously know how to keep a reader
  amused. Between your wit and your videos, I was almost moved to
  start my own blog (well, almost…HaHa!) Great job. I really
  loved what you had to say, and more than that, how you presented it.
  Too cool!

 85. I don’t know if it’s just me or if perhaps everybody else experiencing problems with your site.

  It appears as if some of the written text in your posts are running off the
  screen. Can somebody else please provide feedback and let me know if this
  is happening to them as well? This might be a issue with my web browser because I’ve had
  this happen previously. Thanks

  Feel free to surf to my webpage: carslot88 (http://hdmuhasebe.com)

 86. Can I simply just say what a comfort to
  uncover somebody who truly knows what they’re discussing on the net.
  You definitely realize how to bring a problem to light
  and make it important. More and more people really need to check this out and understand this side of the story.
  I was surprised you are not more popular since you certainly possess the gift.

 87. Excellent post. I was checking constantly this blog and I’m impressed!
  Extremely helpful information specially the last part 🙂 I care for such info
  much. I was looking for this certain information for a very long time.
  Thank you and best of luck.

  Feel free to surf to my website Daftar Slot Carslot88 (http://S2E.Com)

 88. Thank you for sharing superb informations. Your
  site is so cool. I’m impressed by the details that you’ve on this web site.
  It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this website page, will come
  back for more articles. You, my friend, ROCK!
  I found simply the info I already searched everywhere and just could not come across.

  What a great web-site.

  Here is my web page :: http://www.meteoritegarden.com

 89. Hello would you mind stating which blog platform you’re working with?
  I’m looking to start my own blog soon but I’m having a tough time making a decision between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your design seems
  different then most blogs and I’m looking for something unique.
  P.S Apologies for getting off-topic but I had to ask!

  Here is my web site; Viritenz Review

 90. I do consider alll of the ideas you have presented tto your post.They’re really convinhcing and will definitely work.
  Still, tthe posts are too quick for starters.
  Could you please exten thewm a little from subsequent time?
  Thank you for the post.

 91. Thanks for some other informative site. The place else may just I am getting that kind of information written in such a
  perfect way? I’ve a project that I am just now running on, and I’ve been at the glance out for such
  information.

 92. Hello! I know this is kinda off topic nevertheless I’d figured I’d
  ask. Would you be interested in exchanging links
  or maybe guest authoring a blog post or vice-versa? My blog discusses a lot of the same topics as yours and
  I think we could greatly benefit from each other.
  If you’re interested feel free to send me an email. I look forward to hearing
  from you! Wonderful blog by the way!

 93. Hey! I know this is kinda off topic however , I’d figured I’d ask.
  Would you be interested in exchanging links or maybe guest authoring a blog article or vice-versa?
  My website covers a lot of the same subjects as yours and I believe we could
  greatly benefit from each other. If you are
  interested feel free to send me an e-mail. I look forward to
  hearing from you! Wonderful blog by the way!

  Here is my webpage promote skin health

 94. Hello I am so happy I found your webpage, I really found you by accident, while I was searching on Yahoo for something else,
  Nonetheless I am here now and would just like to
  say kudos for a tremendous post and a all round thrilling blog (I also love the theme/design),
  I don?t have time to browse it all at the minute but I have
  bookmarked it and also added your RSS feeds, so when I have time I will
  be back to read a lot more, Please do keep up the great jo.

  Visit my webpage :: algarhard.pt

 95. Hi, I think your site might be having browser compatibility issues.
  When I look at your blog in Chrome, it looks fine but when opening
  in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up!
  Other then that, excellent blog!

 96. I wanted to check up and let you know how much I cherished discovering your website today.
  I might consider it the honor to do things at my company
  and be able to operate on the tips contributed on your site and also take part in visitors’ remarks like this.
  Should a position of guest writer become on offer at your end, i highly recommend
  you let me know.

  Also visit my page; sex pills

 97. We are a group of volunteers and opening a new scheme in our community.

  Your website provided us with valuable info to work on. You’ve done a formidable job and our
  whole community will be thankful to you.

 98. Greetings! I know this is somewhat off topic but I was wondering which blog platform are
  you using for this website? I’m getting fed up of
  Wordpress because I’ve had problems with hackers
  and I’m looking at options for another platform.
  I would be great if you could point me in the direction of a good platform.

 99. My developer is trying to convince me to move to .net from PHP.
  I have always disliked the idea because of the expenses.

  But he’s tryiong none the less. I’ve been using WordPress on several websites for about a year and am concerned about switching to another platform.
  I have heard excellent things about blogengine.net.
  Is there a way I can import all my wordpress posts into it?

  Any kind of help would be greatly appreciated!

  Visit my web page sex advice

 100. Ԍood day! This post could not bee written anny better! Reading through thhis plst reminds me of my
  good old room mate! He always kept chattting about this.
  I will forward this ⲣost to him. Pretty sure he will hsve a good read.
  Many thanks for sharing!

  Here is my web page; Awl

 101. Thank you for every one of your work on this site. My mother really likes
  doing internet research and it is simple
  to grasp why. We know all relating to the lively manner you convey vital thoughts via your web site and even encourage response from visitors about this matter so our own girl is undoubtedly understanding
  a lot. Take advantage of the rest of the new year. You are always carrying out a remarkable job.

  Here is my blog post – https://www.lgbt.gr/index.php?action=profile;u=60738

 102. Howdy! I know this is kind of off topic but I was wondering if
  you knew where I could fihd a captcha plugin for my comment form?
  I’m using the same blog platform as yours andd I’mhaving
  difficulty finding one? Thanhks a lot!

 103. Admiring the commitment you put into your blog and in depth
  information you provide. It’s awesome to come across a blog every once in a while that isn’t
  the same old rehashed material. Great read!
  I’ve saved your site and I’m including your RSS feeds to
  my Google account.

  Here is my blog post: best seo brisbane

 104. Hi there I am so excited I found your webpage,
  I really found you by mistake, while I was
  searching on Bing for something else, Regardless I am here now and would just like
  to say thanks a lot for a incredible post and a
  all round interesting blog (I also love the theme/design), I don?t have
  time to read through it all at the moment but I have book-marked it and also included your RSS feeds, so when I have
  time I will be back to read more, Please do keep up the awesome
  jo.

  Here is my blog post; seo consultant brisbane

 105. Hello! I know this is kinda off topic nevertheless
  I’d figured I’d ask. Would you be interested in trading links or maybe guest writing a blog article
  or vice-versa? My blog addresses a lot of the same topics as yours and I feel we could greatly
  benefit from each other. If you’re interested feel
  free to shoot me an email. I look forward to hearing from you!
  Fantastic blog by the way!

 106. I’m really loving the theme/design of your blog.
  Do you ever run into any browser compatibility problems?
  A number of my blog visitors have complained about my blog not operating correctly in Explorer but looks great in Opera.
  Do you have any tips to help fix this problem?

  Stop by my homepage – seo course brisbane

 107. Write more, thats all I have to say. Literally, it
  seems as though you relied on the video to make
  your point. You definitely know what youre talking
  about, why waste your intelligence on just posting videos to your site when you could be giving us
  something informative to read?

 108. I have been browsing online more than 4 hours today, yet I never found any interesting article like yours.
  It is pretty worth enough for me. Personally, if all web owners and bloggers made good content as you did, the internet will be a lot
  more useful than ever before.

 109. Hi there, I found your web site by way of
  Google even as looking for a similar topic, your site got here up, it seems great.

  I have bookmarked it in my google bookmarks.
  Hello there, just changed into aware of your weblog
  via Google, and found that it is really informative. I’m going to be careful for brussels.
  I will appreciate if you happen to continue this in future.
  Many folks can be benefited out of your writing.

  Cheers!

 110. I’m really enjoying the theme/design of your weblog.
  Do you ever run into any internet browser compatibility problems?
  A couple of my blog visitors have complained about my site not operating
  correctly in Explorer but looks great in Safari. Do you
  have any solutions to help fix this problem?

  My web-site :: Commercial Business Plans (German)

 111. Unquestionably consider that which you stated.

  Your favourite reason appeared to be on the web the easiest factor to
  remember of. I say to you, I definitely get annoyed while people consider worries that they
  just don’t recognise about. You controlled to hit the nail upon the
  top and outlined out the entire thing with no need
  side effect , folks could take a signal. Will probably be again to get more.
  Thank you

  Also visit my web site: fles.hlc.edu.tw

 112. I have been exploring for a little for any high-quality articles or weblog posts in this kind of space .
  Exploring in Yahoo I finally stumbled upon this web site.
  Reading this info So i am happy to express that I’ve an incredibly good uncanny feeling I discovered exactly what I needed.
  I most certainly will make certain to don’t forget this site and provides it a
  glance on a constant basis.

  Also visit my web-site … eating healthy foods

 113. I’ve been browsing online more than 2 hours today, yet I never found any interesting article like yours.
  It’s pretty worth enough for me. Personally, if all website
  owners and bloggers made good content as you did, the web will be a lot more useful than ever before.

 114. Have you ever thought about adding a little bit more
  than just your articles? I mean, what you say is important
  and everything. Nevertheless imagine if you added some
  great photos or videos to give your posts more, “pop”!
  Your content is excellent but with pics and video clips, this blog could definitely be one of the
  very best in its field. Excellent blog!

 115. Wonderful goods from you, man. I’ve be aware your stuff previous to and you’re just extremely fantastic.
  I actually like what you have bought right here, really like what
  you are stating and the best way by which you say it. You are making it enjoyable and you continue
  to take care of to keep it smart. I can’t wait to read much more from you.
  This is actually a terrific site.

  Have a look at my web page oil pulling saves teeth

 116. Hey would you mind stating which blog platform you’re working with?
  I’m looking to start my own blog in the near future but I’m having a tough time choosing between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your design and style seems different
  then most blogs and I’m looking for something completely unique.
  P.S Sorry for being off-topic but I had to ask!

  Look at my page – hcg injections for men in Weston

 117. You really make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be really something which I
  think I would never understand. It seems too complex and extremely broad for me.
  I am looking forward for your next post, I will try to get the hang
  of it!

  Look at my blog … bad skin

 118. I know this if off topic but I’m looking into starting my
  own weblog and was wondering what all is needed to
  get set up? I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny?

  I’m not very intdrnet smart so I’m not 100% sure.
  Any recommendations or advice would be greatly appreciated.
  Thank you

 119. I’m truly enjoying the design and layout of your website.

  It’s a very easy on the eyes which makes it much more enjoyable for me to come here and visit
  more often. Did you hire out a designer to create your theme?
  Great work!

 120. Hello there! This post could not be written any better!
  Reading through this post reminds me of my previous roommate!
  He always kept preaching about this. I most certainly will forward this post to him.
  Fairly certain he will have a great read. Thanks for sharing!

 121. I’ve been browsing on-line greater than three hours these days, yet
  I never discovered any interesting article like yours.
  It is pretty worth enough for me. In my view, if all website owners and
  bloggers made excellent content as you probably did, the net can be much more useful than ever before.

 122. Excellent goods from you, man. I’ve understand your stuff previous
  to and you’re just extremely excellent. I actually like what you’ve acquird here,
  certainly like what you’re stating and the way
  in which you say it. You make it entertaaining and youu still take care of to keep it sensible.
  I can’t wait to read far more frdom you. This is actually a wonderful web site.

 123. I do not even know the way I ended up here, however I believed this put up used to be great.
  I don’t recognize who you are however definitely you’re going to a famous blogger in the event you aren’t already.
  Cheers!

 124. I really love your website.. Very nice colors & theme.

  Did you create this site yourself? Please reply back as I’m attempting to create
  my very own blog and would love to know where you got
  this from or just what the theme is named. Kudos!

 125. Oh my goodness! Amazing article dude! Many thanks, However I
  am going through troubles with your RSS. I don’t understand why I cannot subscribe to it.
  Is there anyone else having similar RSS issues?
  Anyone that knows the solution will you kindly respond?
  Thanks!!

 126. What i do not realize is actually how you are now not really a lot more neatly-liked than you might be
  now. You are very intelligent. You understand thus considerably relating to this topic, produced me in my view consider it from numerous varied
  angles. Its like women and men are not interested until it is one thing to do with Lady gaga!

  Your individual stuffs nice. Always handle it up!

 127. Do youu minhd iif I quote a couple of your arfticles as long as I
  ptovide credit and sources back to your website? My blog site is in the very
  same niche as yours and my users would truly benefit from some of the
  information you provide here. Please let me know if this okay with you.
  Tanks a lot!

 128. An impressive share! I’ve just forwarded this
  onto a friend who was conducting a little homework on this.

  And he actually ordered me dinner simply because I found it
  for him… lol. So allow me to reword this….
  Thanks for the meal!! But yeah, thanx for spending the time to discuss
  this issue here on your site.

 129. Somebody necessarily lend a hand to make critically
  articles I’d state. This is the first time
  I frequented your web page and up to now? I amazed with the analysis you made to make this actual put up
  amazing. Great task!

 130. Does your blog have a contact page? I’m having a tough time locating it but,
  I’d like to shoolt you an e-mail. I’ve gott soome suggestions
  for your blog you miht be interested in hearing. Either
  way, great blog and I look forward to seeing it develop over time.

 131. Hi there! I just wanted to ask if you ever have any
  issues with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing many months of hard work due
  to no data backup. Do you have any solutions to prevent hackers?

 132. Great blog! Ⅾo you haѵе ɑny tips for aspiring writers?

  Ӏ’m hoping to start my ߋwn blog soon but І’m а lіttle lost
  on everything. Ꮤould yoս advise starting ᴡith a free platform ⅼike WordPress οr go for a paid option?
  Theгe are so many choices out therе that I’m comрletely confused ..
  Any suggestions? Мany thаnks!

 133. Hi there I ɑm sο glad I foսnd yօur site,
  Ӏ really fⲟund yоu Ƅy mistake, whіle I was looking on Askjeeve for sometһing else, Anyhow I
  am here now and wօuld juѕt lіke to say kudos f᧐r a marvelous post ɑnd а aⅼl round exciting blog (I aⅼsⲟ love the theme/design), Ӏ dⲟn’t have time tο browse іt aⅼl at the minute but I hаve saved it
  аnd alsо addеd your RSS feeds, so when I hаve time I wіll be
  back to read mοre, Pⅼease ⅾo keeр up the superb work.

 134. Basically to follow up on the update of this issue on your web page and would like to let you know simply
  how much I appreciated the time you took to create this beneficial post.
  In the post, you actually spoke regarding how sleep affects life to
  really handle this issue with all convenience.
  It would be my own pleasure to accumulate some more concepts from your web
  page and come as much as offer other individuals what
  I have learned from you. Thanks for your usual fantastic effort.

 135. Yⲟu reaⅼly make it apⲣear really easy ԝith yοur presentation but I find
  this topic to be really sоmething tһаt I feel I might neνeг
  understand. It sort οf feels tߋo complicated ɑnd extremely
  huge foг me. I am having a lоok forward to your next put սp, I’ll trʏ to get the dangle
  of іt!

 136. My brother recommended I would possibly like this blog.

  He used to be entirely right. This publish
  actually made my day. You cann’t imagine simply how much time I had spent for this info!
  Thank you!

 137. Fantastic goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you’re
  just too excellent. I actually like what you’ve acquired here, certainly like what you’re stating
  and the way in which you say it. You make it entertaining and you still care
  for to keep it smart. I cant wait to read far more from you.
  This is really a great web site.

 138. May I simply say what a relief to find an individual who truly knows
  what they are discussing on the net. You definitely understand how to bring an issue to light and make it important.
  A lot more people should look at this and understand this
  side of the story. It’s surprising you are not more popular since you most certainly possess the gift.

 139. This design is wicked! You definitely know how to keep a reader
  entertained. Between your wit and your videos, I was almost moved to start
  my own blog (well, almost…HaHa!) Great job. I really enjoyed what you
  hadd to say, annd more tan that, how you presented it.
  Too cool!

 140. Great blog you have here but I was wondering if you knew of any community
  forums that cover the same topics talked about here? I’d really
  like to be a part of community where I can get advice from other knowledgeable individuals
  that share the same interest. If you have any suggestions,
  please let me know. Many thanks!

 141. You actually make it seem so easy with your presentation but I
  find this matter to be really something that I think I would never
  understand. It seems too complex and extremely broad for me.
  I am looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

 142. The solution we us at Bitcoin Pro will give you the perfect results on your buying and selling wants.
  A trading bot takes the monotony of pushing the purchase and promote button bodily and
  trades on the trader’s behalf. A properly chosen buying and selling bot can enable you to automate sophisticated and unimaginable strategies with ease.
  Consistent trading due to automated market exchange strategies?
  It’s not unusual to seek out them on significant exchanges given their potential to commerce
  24/7, execute methods systematically, and place orders at high-velocity.
  However, the standard plan is capped to simply 1 change, whereas the opposite two plans are compatible with all different exchanges.
  Technically talking, every time we study a new auto-trader
  we’re purported to examine the its features, settings,
  as well as the overall person-expertise. The third-generation crypto has held its personal in a time where most digital property have sold off.

  After some time, it is best to have earned a certain amount as revenue.

 143. Today, while I was at work, my sister stole my appe ipad and tested to
  see iff it can survive a forty foot drop, just so she can be a youtube sensation. My apple ipad iss now
  broken and she haas 83 views. I know this
  is entirely off topic but I had to share it with someone!