32 C
Hanoi
Thứ Năm, 6 Tháng Mười 2022
Trang chủ Giáo hội Chủ đề nên thánh tháng 7: Nên Thánh đối với thiếu nhi...

Chủ đề nên thánh tháng 7: Nên Thánh đối với thiếu nhi và Giáo lý viên

NÊN THÁNH ĐỐI VỚI THIẾU NHI VÀ GIÁO LÝ VIÊN

CHỦ ĐỀ THÁNG 7/2020

“Uốn cây từ thuở còn non

Dạy con từ thở con còn thơ ngây”

Câu ca dao trên cho thấy, từ rất sớm, các bậc Tiền nhân của chúng ta đã coi trọng việc giáo dục trẻ thơ. Bởi lẽ tâm hồn các em như tờ giấy trắng, khi viết điều gì thì khó mà xóa nhòa. Chúa Giêsu cũng quan tâm đến trẻ nhỏ và dành cho các em tình thương mến đặc biệt. Cả ba tác giả Tin Mừng nhất lãm đều thuật lại, khi thấy có người ngăn cản trẻ em đến với Chúa, thì Người nói: “Hãy để trẻ em đến với Thày, đừng ngăn cấm chúng, vì Nước Trời là của những ai giống như chúng” (Mt 18,14). Giáo Hội tiếp nối sứ mạng của Chúa Giêsu, luôn quan tâm đến Thiếu nhi và Giới trẻ, vì các em là tương lai của Giáo Hội và của xã hội. “Trẻ em hôm nay, thế giới ngày mai”, đó là khẩu hiệu chúng ta thường thấy, như một khẳng định: muốn thế giới tương lai tốt, thì phải chăm lo giáo dục Thiếu nhi từ bây giờ.

Trong chương trình mục vụ của Tổng Giáo phận Hà Nội, tháng Bảy năm nay được chọn để cầu nguyện cho các em Thiếu nhi và Giáo lý viên nên thánh. Giáo lý viên là những người thực thi sứ mệnh của Bí tích Thanh tẩy, nhất là chức năng ngôn sứ. Họ là những cộng sự viên của các Cha xứ, đang đóng góp phần mình để xây dựng các cộng đoàn Giáo Hội địa phương.

Ý tưởng nên thánh thường được hiểu dành cho người đã trưởng thành. Tuy vậy, là người Kitô hữu, bất luận ở bậc sống và lứa tuổi nào, chúng ta đều được mời gọi nên hoàn thiện. Nên thánh cho Thiếu nhi và Giáo lý viên chính là tạo nền tảng quan trọng cho đời sống Kitô hữu trong tương lai và góp phần hình thành nhân cách nơi các em, với hy vọng các em sẽ trở thành những công dân tốt và tín hữu tốt.

Những gì được đề cập dưới đây mang đề tài “Nên thánh đối với Thiếu nhi và Giáo lý viên”, trong thực tế, lại cần được sự quan tâm của các bậc Phụ huynh và những người tham gia công việc giáo dục như các Cha xứ, các Tu sĩ, các Hội đồng mục vụ giáo xứ. Bài viết nhằm mục đích nêu ra một thực trạng hiện nay và ước mong sự quan tâm cộng tác của mọi thành phần Dân Chúa.

Phần một: Thiếu nhi nên thánh

I- Thực trạng đáng lo ngại hiện nay

Những thông tin xã hội cho chúng ta thấy có ba thực trạng đáng lo ngại đối với trẻ em:

1- Bạo lực học đường

Bạo lực hiện nay không chỉ ngoài phố chợ, nhưng đã lan vào học đường. Bạo lực giữa học sinh với nhau, bạo lực giữa học sinh với Thầy cô giáo. Truyền thống “tôn sư trọng đạo” của người Việt chúng ta không còn được tôn trọng. Một số nhà chuyên môn đã nêu những lý do gây nên tình trạng bạo lực học đường, nhất là ở đô thị như sau:

– Thứ nhất, về chương trình giáo dục, các em phải học quá nặng về lý thuyết. Phải học nhiều khiến các em không có thời gian để giải trí, gây tress nên phải tìm các hình thức để giải tỏa áp lực như: đua xe, chích ma túy, hoặc đi lắc…

– Thứ hai, quá trình đô thị hóa làm cho diện tích đất ngày càng bị thu hẹp. Trước đây, các em dễ dàng tìm được không gian để đá bóng, đá cầu nhưng nay muốn có chỗ chơi thể thao cũng thật là khó.

– Thứ ba, sự xâm nhập của văn hóa nước ngoài, nhất là phim ảnh bạo lực lan tràn. Những anh hùng trên phim ảnh hay cách giải quyết vấn đề bằng bạo lực, khiến các em cũng thích làm theo.

2- Thiếu quan tâm của Phụ huynh

Cuộc sống công nghiệp làm cho người lớn bị lôi cuốn vào vòng xoay, không còn thời gian để chăm lo con cái. Nhiều bậc Phụ huynh phó mặc con cái mình cho nhà trường và giáo xứ. Sự thiếu hiểu biết về tâm sinh lý cũng như về trách nhiệm làm cha làm mẹ cũng tạo một lỗ hổng lớn trong việc giáo dục con cái. Một số gia đình kinh doanh buôn bán, có thể kiếm được rất nhiều tiền, nhưng thiếu tổ ấm yêu thương, ít khi dùng bữa cùng nhau và ít khi có buổi sum họ gia đình. Các em lớn lên giữa những người thân mà luôn cảm thấy cô đơn, không được quan tâm và thấu hiêu. Tình trạng này dẫn đến hiện tượng trẻ em bị trầm cảm hay những chứng bệnh về tâm lý, để lại hậu quả rất nghiêm trọng sau này.

3- Ảnh hưởng tiêu cực của thế giới kỹ thuật số

Không ai phủ nhận những ích lợi của công nghệ thông tin hiện đại. Chúng ta có cơ may sống trong một thế giới mà các phương tiện điện tử phát triển nhanh chóng và phổ cập đến cả những vùng nông thôn nghèo. Tuy vậy, tình trạng Thiếu nhi sử dụng điện thoại và internet quá sớm và không được kiểm soát sẽ gây nên những hệ lụy khôn lường. Hậu quả là nhiều em sống khép kín, trầm cảm, sống trong thế giới ảo, bắt chước những nhân vật của trò chơi điện tử. Gần đây, một em học sinh lớp sáu đã bắt cóc một bé trai 5 tuổi giam giữ nơi một căn nhà hoang để “giải cứu” theo kiểu các trò chơi điện tử. Em bé đã chết một cách oan uổng. Còn biết bao hậu quả tai hại khác có nguồn gốc do mê trò chơi điện tử mà ra như: bỏ học, trốn nhà đi bụi đời, tự tử, trộm cắp, gian dối… Có những em nghiện trò chơi điện tử, ngồi trong quán từ ngày này qua ngày khác, đến mức phải đi cấp cứu vì suy thần kinh.

Để các em có một hình thức giải trí lành mạnh, cần có sự kiểm soát hướng dẫn của các bậc Phụ huynh. Cha mẹ cũng cần tạo sự hài hòa giữa việc học ở nhà trường với giải trí ở gia đình, tạo trạng thái quân bình cho sự phát triển thể lý và tâm lý của các em.

II- Nên thánh đối với Thiếu nhi

Như đã nói trên đây, giúp cho Thiếu nhi được nên thánh chính là tạo cho các em một nền tảng của đời sống Kitô hữu. Vì vậy, những gì được viết dưới đây nhằm tới các bậc Phụ huynh và các nhà giáo dục đức tin.

1- Cầu nguyện tại gia đình

Giáo Hội miền Bắc có truyền thống lâu đời cầu nguyện trong gia đình. Đương nhiên việc cầu nguyện tại gia không thể thay thế việc tham dự các buổi cử hành phụng vụ của Giáo xứ. Mỗi tuần một đôi lần, nếu cha mẹ con cái hợp nhau cầu nguyện chừng 15 phút, sẽ tạo một thói quen tốt đẹp nơi các em. Nhờ thói quen cầu nguyện, nếu sau này các em có rời gia đình để đi học, đi nghĩa vụ quân sự hoặc đi làm xa nhà, các em vẫn có thể duy trì cầu nguyện. Cầu nguyện tại tư gia cũng góp phần sưởi ấm tình cảm gia đình, hàn gắn những rạn nứt bất hòa. Hơn nữa, chúng ta tin rằng khi gia đình cầu nguyện thì Chúa sẽ chúc phúc và gìn giữ gia đình hạnh phúc và bình an.

2- Tham gia các sinh hoạt giáo xứ, nhất là Thiếu nhi Thánh Thể

Thiếu nhi Thánh Thể là một phong trào tông đồ giáo dân mang tính quốc tế. Bốn tôn chỉ của Thiếu nhi Thánh Thể là: Cầu nguyện, Rước lễ, Hy sinh và làm Tông đồ. Nếu thường xuyên tham dự những sinh hoạt chung, các em sẽ được dạy Giáo lý, đào tạo những giá trị nhân bản và ý thức đối với môi trường. Chắc chắn các em sẽ ngoan ngoãn và vâng lời cha mẹ hơn, khi các em nghiêm túc và chuyên chăm tham gia các lớp đào tạo trong chương trình huấn luyện của Ban đặc trách Thiếu nhi Thánh Thể.

3- Một nền giáo dục lành mạnh

Thiếu nhi công giáo cũng là người công dân tương lai của xã hội Việt Nam. Vì vậy, các em cần được hưởng một nền giáo dục lành mạnh. Cần lên án những vụ việc “phản giáo dục” tồn tại ngay trong ngành giáo dục như sửa điểm thi, bệnh thành tích, thi đua, hối lộ đút lót để thi đỗ. Một khi ngành giáo dục mà gian dối thì sẽ tạo ra những con người gian dối cho tương lai.

Để có một nền giáo dục lành mạnh, cần có sự kết hợp giữa nhà trường và gia đình. Chúng ta cần dạy cho các em cách làm người, biết kiềm chế cảm xúc bột phát nhất thời. Phải tạo ra môi trường học đường thân thiện, hòa đồng, từ đó giúp các em sống và học tốt hơn. Nhà trường đóng vai trò rất quan trọng trong việc giáo dục và định hướng cho các em. Tuy nhiên, không thể đổ hết trách nhiệm cho nhà trường vì sẽ rất khó để nhà trường và giáo viên chủ nhiệm kiểm soát hết được tất cả các em học sinh. Chính các bậc Phụ huynh phải là người đi tiên phong trong việc thay đổi cách giáo dục con cái.

Phần Hai: Giáo lý viên nên thánh

I- Ơn gọi và sứ mạng của Giáo lý viên

1- Giáo lý viên là ai?

Giáo lý viên là người tín hữu, được Giáo Hội trao cho sứ mệnh giúp mọi người nhận biết yêu mến và đi theo Chúa Kitô. Trong việc dạy giáo lý, chỉ một mình Chúa Kitô là người giảng dạy. Những người khác có làm việc giảng dạy cũng chỉ là những phát ngôn viên của Người, để Người dùng miệng họ mà giảng dạy. Mối bận tâm thường xuyên của người Giáo lý viên phải là thông truyền giáo lý và đời sống của Đức Kitô, qua việc giảng dạy và thái độ của mình (x. DGL 6).

2- Giáo Hội mong muốn Giáo lý viên là người như thế nào?

Dựa trên hướng dẫn của Thánh Bộ Truyền Bá Phúc Âm, ta có thể khẳng định:

– Giáo lý viên là người yêu mến và gắn bó với Đức Kitô đến độ muốn nói cho người khác biết và yêu mến Chúa Kitô.

– Giáo lý viên là người đón nhận Lời Chúa, vì không biết Lời Chúa thì không thể biết Đức Kitô.

– Giáo lý viên là người yêu mến Giáo Hội.

– Giáo lý viên là người sống vì mọi người.

– Giáo lý viên là người có tinh thần của Đức Maria, người đón nhận và trao ban Lời Chúa.

3- Giáo Hội coi trọng vai trò của các Giáo lý viên

Đức Hồng Y Jozep Tomko, nguyên Tổng Trưởng Thánh Bộ Truyền Giáo, đã nói “Các Giáo lý viên luôn đóng góp phần quan trọng trong công cuộc truyền bá Tin Mừng của Giáo Hội. Ngày nay họ vẫn được xem là những người truyền bá Tin Mừng không thể thay thế như Thông Điệp Redemptoris Missio đã quả quyết. Chính Đức Thánh Cha đã xác định vai trò đặc biệt của Giáo lý viên như sau: trong các cuộc thăm viếng mục vụ, tôi nhận thấy các Giáo lý viên, nhất là trong các xứ truyền giáo, góp phần đặc biệt và hết sức cần thiết cho việc loan truyền đức tin và mở mang Giáo Hội”.

Cũng trong Thông Điệp Redemptoris Missio, Đức Gioan Phaolô II đã mô tả lực lượng Giáo lý viên như “những chuyên viên, những chứng nhân trực tiếp, những người loan báo Tin Mừng không thể thiếu, những người tiêu biểu cho sức mạnh cơ bản của các cộng đoàn tín hữu, đặc biệt trong các giáo hội trẻ”.

II- Nên thánh đối với Giáo lý viên

Công việc được uỷ thác cho Giáo lý viên bên ngoài có vẻ bình thường, nhưng thực ra là một hoạt động căn bản, thiết yếu để xây dựng và mở rộng nước Thiên Chúa. Giáo lý viên phải tin vào sứ mệnh của mình. Đây là sứ mệnh có tính chất siêu nhiên. Vì vậy, Giáo lý viên cần phải cố gắng để nên thánh. Sự thánh thiện của Giáo lý viên là điều kiện quyết định cho những kết quả của sứ mệnh này.

1- Đời sống nội tâm

Việc dạy Giáo lý không giống như một việc làm ở công ty hay ở văn phòng. Đây là một sứ mệnh siêu nhiên. Siêu nhiên tự nguồn gốc: là chính sứ mệnh mà Chúa Cha đã trao cho Chúa Giêsu, Chúa Giêsu lại trao cho Giáo Hội, và Giáo Hội đã ủy thác lại cho Giáo lý viên qua Giám mục và Cha xứ. Chính vì thế, Giáo lý viên phải có đời sống cầu nguyện và kết hợp thâm sâu với Chúa Giêsu Thánh Thể, để nhờ đó, khi mình dạy Giáo lý là chính Chúa Giêsu hiện diện trong người đang dạy. Nhờ đời sống nội tâm sâu xa, Chúa Thánh Thần cũng tác động tích cực, giúp Giáo lý viên được ơn soi sáng và mở lòng những người đón nhận, để họ hiểu các mầu nhiệm sâu xa huyền nhiệm.

2- Năng học hỏi

“Người ta không thể cho người khác điều mình không có”. Muốn cho công việc giảng dạy mang lại hiệu quả, Giáo lý viên phải lo trau dồi kiến thức để có thể trình bày cho người khác và có thể trả lời những vấn nạn được đặt ra. Bởi lẽ Giáo lý không chỉ dừng lại ở những kiến thức khô khan, nhưng được áp dụng trong cuộc sống thực tế của chúng ta, đồng thời đưa ra những chỉ dẫn cụ thể cho cách ứng xử hằng ngày. Giáo lý viên cũng cần am hiểu những kiến thức xã hội, trưởng thành và trải nghiệm cuộc sống thực tế để có được một sư phạm tốt, đa dạng phong phú trong mọi lãnh vực.

Học hỏi để trau dồi kiến thức Giáo lý, Giáo lý viên cũng cần tìm hiểu để có được phương pháp sư phạm phù hợp. Việc nghiên cứu tâm lý trẻ em, những nhu cầu của các em như được lắng nghe, được quan tâm nâng đỡ cũng là điều cần thiết giúp Giáo lý viên chu toàn tốt công việc được trao.

3- Cuộc sống gương mẫu

Không thể dạy Giáo lý cho người khác khi mình có đời sống đi ngược lại những gì trình bày. Một cuộc sống trái với lời mình rao giảng sẽ là phản giáo dục. Thánh thiện đối với Giáo lý viên cũng là sự thánh thiện đối với mọi tín hữu. Đó là một lương tâm ngay thẳng, một cuộc sống trung thực công bằng tôn trọng danh dự và của cải của người khác.

Ơn gọi Giáo lý viên không những bắt nguồn từ bí tích Thánh tẩy và Thêm sức, mà còn do lời mời gọi đặc biệt của Chúa Thánh Thần, hay một đặc sủng được Giáo Hội nhìn nhận và được Giám mục minh nhiên ủy nhiệm. Trong thực tế, ơn gọi Giáo lý viên vừa có tính chuyên biệt vì dành riêng cho Huấn Giáo, vừa có tính tổng quát vì tham gia vào các tác vụ tông đồ để gieo trồng và phát triển Giáo Hội. Bởi vậy Giáo lý viên không đơn thuần chỉ là người giúp đỡ vị Linh mục, nhưng thực sự là chứng nhân của Đức Kitô trong cộng đoàn của mình.

Kết luận: Ngày 11-6-2020, tức là lễ kính Mình và Máu Chúa Giêsu, Văn phòng Tòa Thánh thông báo: Thánh lễ phong Chân phước cho Carlo Acutis sẽ được cử hành vào ngày 10-10-2020, do Đức Hồng y Angelo Becciu, Tổng trưởng Bộ Phong thánh chủ sự. Carlo Acutis là người Italia, qua đời lúc 15 tuổi (1991-2006). Anh là một giáo lý viên, đồng thời cũng là một thần đồng về công nghệ vi tính và là một “lập trình viên”. Anh có lòng yêu mến Thánh Thể và Đức Trinh nữ Maria cách đặc biệt. Anh đã lập một Website riêng để chia sẻ về những phép lạ Thánh Thể trong lịch sử. Trước khi qua đời vài ngày, Anh đã nói: “Tôi muốn dâng những đau khổ lên Chúa để cầu nguyện cho Đức Thánh Cha và cho Giáo Hội”. Anh đã trút hơi thở cuối cùng ngày 12-10-2006. Đức Thánh Cha đã nói đến Carlo Acutis trong Tông huấn “Đức Kitô đang sống”, như một tấm gương cho Thiếu nhi và Giáo lý viên noi theo. Ngài viết: “Carlo đã không bị sập bẫy (của phương tiện truyền thông, quảng cáo và mạng xã hội). Anh thấy rằng nhiều bạn trẻ, mặc dù tỏ ra mình khác với người khác, thực sự cuối cùng rồi cũng giống nhau; khi chạy theo những gì mà những kẻ có thế lực áp đặt cho họ qua những cơ chế của chủ nghĩa tiêu thụ và giải trí. Thế nên họ không phát huy được những ơn huệ mà Chúa đã ban; không cống hiến cho thế giới những tài năng rất riêng tư và độc đáo mà Thiên Chúa ban tặng cho mỗi người. Thế là, Carlo nói: “Ai cũng được sinh ra như là bản gốc, nhưng nhiều người lại chết đi như những bản sao”, Đừng để điều này xảy ra với các con”. (Tông huấn Đức Kitô đang sống, số 106).

Qua việc trích dẫn Carlo Acutis, Đức Thánh Cha khẳng định với chúng ta: giữa cuộc sống hiện đại nhiều cạm bẫy hôm nay, nên thánh là điều có thể thực hiện được, kể các em Thiếu nhi và các bạn trẻ, nếu chúng ta thiện chí cộng tác với ơn Chúa, và luôn gắn bó hiệp thông với Ngài. Đây cũng là điều nguyện ước của hết thảy chúng ta.

Hà Nội, tháng 6-2020

+TGM Giuse Vũ Văn Thiên

530 BÌNH LUẬN

 1. Just to follow up on the up-date of this
  issue on your web site and wish to let you know just how much I prized
  the time you took to create this beneficial post. Inside the post, you really spoke
  on how to definitely handle this matter with
  all comfort. It would be my own pleasure to gather some
  more suggestions from your web-site and come up to offer
  other people what I have learned from you. Many thanks for your usual terrific effort.

  Here is my web page … Keto Fat Burner

 2. I’ve been exploring for a little bit for any high quality
  articles or blog posts on this sort of space .
  Exploring in Yahoo I eventually stumbled upon this website.
  Studying this info So i’m satisfied to convey that I’ve an incredibly good uncanny feeling I came upon just what I needed.
  I so much indisputably will make certain to don’t omit this site and
  give it a glance on a constant basis.

  My web site – Leaf Max CBD Reviews

 3. First off I want to say wonderful blog! I had a quick question which I’d like to ask if you do not mind.

  I was interested to find out how you center yourself and clear your mind before writing.
  I have had trouble clearing my thoughts in getting my ideas
  out there. I truly do enjoy writing but it just seems like the
  first 10 to 15 minutes are usually lost simply just trying to
  figure out how to begin. Any ideas or tips? Many thanks!

  Look at my web page; Keto Redux

 4. I happen to be commenting to let you be aware of what a beneficial discovery my princess obtained checking the blog.
  She came to understand some pieces, most notably what it’s like to have an ideal helping spirit to make many people with no trouble
  gain knowledge of several complex subject areas. You really
  surpassed my expected results. I appreciate you for imparting the essential,
  trustworthy, educational and as well as unique thoughts on your topic to Janet.

  Feel free to surf to my blog post: Cool Portable AC Reviews

 5. Hello there, I discovered your web site via Google even as looking
  for a related topic, your web site came up, it appears to be like great.
  I’ve bookmarked it in my google bookmarks.[X-N-E-W-L-I-N-S-P-I-N-X]Hi
  there, simply became aware of your weblog thru Google, and found that it’s really
  informative. I am going to watch out for brussels. I will be
  grateful should you proceed this in future. Numerous folks will be benefited from your writing.
  Cheers!

  my blog – Libido Boost

 6. I must voice my gratitude for your kindness supporting people
  who have the need for guidance on in this matter.
  Your real dedication to getting the solution all through became particularly effective and has frequently made
  most people just like me to arrive at their desired goals.
  The helpful guideline signifies a whole lot to me and somewhat more to my office workers.
  Warm regards; from everyone of us.

  my blog :: SoloVolt Charger

 7. Next time I read a blog, I hope that it does not
  fail me just as much as this one. After all,
  I know it was my choice to read, but I genuinely believed you would
  probably have something useful to say. All I hear is a bunch of complaining
  about something you could fix if you were not too busy searching for
  attention.

  Also visit my web-site Dustin

 8. I happen to be writing to let you be aware of what a excellent encounter my cousin’s princess had using
  your web page. She learned too many pieces, not to mention how it is like to possess an awesome coaching mood to let many people quite simply learn specific extremely tough topics.
  You truly did more than our desires. Thanks for coming up with such productive, dependable, edifying and as well as easy thoughts on this
  topic to Evelyn.

  Also visit my web-site – Cryogen Air Cooler

 9. First of all I would like to say great blog! I had a
  quick question in which I’d like to ask if you do not mind.
  I was interested to find out how you center yourself and clear your thoughts prior to writing.
  I have had trouble clearing my thoughts in getting my thoughts out.
  I truly do enjoy writing but it just seems like the first 10 to 15
  minutes are usually lost simply just trying to figure
  out how to begin. Any ideas or tips? Cheers!

  Also visit my web-site: tanhua666.com

 10. hey there and thank you for your info ? I have definitely picked up anything new from right here.
  I did however expertise several technical issues using this site, since I experienced
  to reload the site many times previous to I could
  get it to load correctly. I had been wondering if your web hosting is
  OK? Not that I’m complaining, but sluggish loading instances times will sometimes affect your placement in google and can damage your high-quality score if advertising and marketing with Adwords.
  Anyway I’m adding this RSS to my e-mail and could look out
  for a lot more of your respective interesting content.
  Ensure that you update this again soon.

  Feel free to surf to my site :: Nature Fused Anti Aging Cream

 11. Thank you for all your valuable effort on this site.
  My niece really likes engaging in research and it’s really simple to grasp why.
  A number of us learn all of the compelling means you give very helpful solutions through your
  blog and as well as increase response from visitors on the
  content while our princess is understanding a lot of things.
  Have fun with the rest of the new year. You have been performing a fantastic job.

  my homepage – http://forum.adm-tolka.ru/

 12. First of all I would like to say awesome blog!
  I had a quick question in which I’d like to ask if you don’t mind.
  I was interested to find out how you center yourself
  and clear your head before writing. I’ve had trouble clearing my mind in getting my ideas
  out there. I truly do take pleasure in writing however it just seems like the first 10
  to 15 minutes are generally lost simply just trying to figure out how to begin.
  Any suggestions or hints? Thank you!

  Feel free to visit my web page: Erorectin

 13. I would like to express my respect for your kindness in support of visitors who have the need for help
  on this one concern. Your real dedication to getting the solution all around appeared to be exceedingly
  helpful and have constantly empowered those like me to attain their endeavors.

  Your insightful information means this much a person like me and further more to my office colleagues.
  Warm regards; from everyone of us.

  Also visit my blog post: anapa-alrosa.com.ru

 14. I and also my buddies have been following the nice information and facts found
  on your web page then immediately developed an awful suspicion I had not thanked
  the site owner for those strategies. Those young boys ended up as a
  result very interested to read them and have now certainly been enjoying those things.
  Appreciation for indeed being indeed helpful and then for figuring out this
  kind of brilliant topics millions of individuals are really wanting to discover.
  Our honest regret for not expressing appreciation to earlier.

  Also visit my blog post ACV Rx Reviews

 15. My programmer is trying to persuade me to move to .net from PHP.
  I have always disliked the idea because of the costs.
  But he’s tryiong none the less. I’ve been using Movable-type on a number of
  websites for about a year and am nervous about switching to another platform.
  I have heard great things about blogengine.net.
  Is there a way I can transfer all my wordpress posts into it?
  Any kind of help would be greatly appreciated!

  Look at my site – http://www.smore.com

 16. Thank you so much with regard to giving us an update on this
  subject on your site. Please realize that if a completely new post becomes available or in case
  any adjustments occur with the current submission, I would consider reading a lot more and learning how to make good using of those approaches you discuss.
  Thanks for your time and consideration of other people by making your blog available.

  My web page; forum.datarou.com

 17. I wanted to draft you one little observation to be able to
  thank you so much as before relating to the incredible
  solutions you’ve contributed in this article.

  It has been simply incredibly open-handed with you to supply unreservedly what exactly a lot of people would’ve made available for an e-book to get some money on their
  own, primarily given that you could possibly have done it in the event you considered
  necessary. These pointers in addition worked like the easy way
  to be certain that other people online have the identical dream the same as
  my personal own to understand a good deal more around this matter.

  I’m sure there are a lot more fun instances up front for many
  who looked over your site.

  Here is my website … Mack And Sons CBD Review

 18. Wonderful blog! Do you have any suggestions for aspiring writers?
  I’m hoping to start my own website soon but I’m a little lost on everything.

  Would you suggest starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are
  so many choices out there that I’m completely overwhelmed ..
  Any suggestions? Appreciate it!

  Look into my webpage … Keto 3DS

 19. Howdy! I know this is kind of off-topic but I had to ask.
  Does managing a well-established website like yours take a lot of work?
  I’m completely new to writing a blog however I do write in my journal daily.
  I’d like to start a blog so I can easily share my personal experience and thoughts online.
  Please let me know if you have any kind of ideas or tips for brand new aspiring bloggers.
  Appreciate it!

  Feel free to visit my page; Rhino Spark Male Enhancement Reviews

 20. Wow, wonderful weblog format! How lengthy have you been blogging for?
  you made blogging glance easy. The total
  glance of your web site is excellent, as neatly as
  the content![X-N-E-W-L-I-N-MosQiller S-P-I-N-X]I just could not
  leave your site before suggesting that I extremely loved the standard information a person provide for
  your visitors? Is gonna be back frequently to
  check up on new posts.

 21. I drop a comment when I like a article on a website or if I have something to contribute to the conversation. Usually
  it’s a result of the sincerness displayed in the post I read.
  And after this article Chủ đề nên thánh tháng 7: Nên Thánh đối với thiếu nhi và Giáo lý
  viên | Giáo xứ Mỗ Xá. I was moved enough to post a commenta
  response 🙂 I do have 2 questions for you if it’s allright.
  Could it be just me or do some of the responses come
  across as if they are written by brain dead people?
  😛 And, if you are posting on additional social sites, I
  would like to keep up with you. Would you make a list the complete urls
  of your public pages like your linkedin profile, Facebook page or twitter feed?

  Here is my blog: Dermal Pearle Review

 22. Excellent goods from you, man. I have be aware your
  stuff previous to and you’re just too excellent.
  I actually like what you have got right here, certainly like what
  you’re saying and the way in which by which you say it.
  You make it entertaining and you still care for to keep it smart.
  I can not wait to read far more from you. This is actually a wonderful site.

  Also visit my web-site … carslot88

 23. Undeniably consider that which you said. Your favourite justification appeared to
  be on the internet the easiest thing to take into account of.
  I say to you, I definitely get annoyed while folks
  think about concerns that they just don’t recognize about.
  You managed to hit the nail upon the highest as neatly as defined out the whole thing without having side
  effect , folks could take a signal. Will probably be back to get more.
  Thank you

  Also visit my webpage :: Gold Leaf CBD

 24. Good ? I should certainly pronounce, impressed with your site.
  I had no trouble navigating through all the tabs and related information ended up being truly simple to do to access.
  I recently found what I hoped for before you know it in the
  least. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something,
  website theme . a tones way for your customer to communicate.
  Excellent task.

  Also visit my web blog – Reneaux Face Serum

 25. I don’t know whether it’s just me or if perhaps everybody else encountering problems with your
  blog. It appears as though some of the written text in your posts are running off the screen. Can someone else please comment and let me know if
  this is happening to them as well? This may be a issue with my browser because I’ve had this happen previously.
  Thanks

 26. I’ve been exploring for a little for any high-quality articles or blog posts
  in this kind of house . Exploring in Yahoo I finally stumbled upon this site.
  Studying this info So i’m satisfied to show that I’ve a very good uncanny feeling I came upon exactly what I
  needed. I so much certainly will make sure to do not disregard this website and
  give it a glance regularly.

  Also visit my web-site – daftar slot online

 27. I was curious if you ever considered changing the page layout of your website?
  Its very well written; I love what youve got to
  say. But maybe you could a little more in the way of content so people could
  connect with it better. Youve got an awful lot of text
  for only having one or 2 images. Maybe you could space it out better?

  my web blog … http://192.190.225.244/home.php?mod=space&uid=1397179&do=profile&from=space

 28. I must convey my gratitude for your kind-heartedness in support of those people who have the need for help on your study.
  Your real dedication to getting the message around
  had become unbelievably significant and has always helped associates like me to get to
  their objectives. Your amazing warm and helpful suggestions indicates this much a person like me and substantially
  more to my colleagues. Thanks a ton; from each one of us.

  Here is my site :: Renew Brite Review

 29. I want to get across my appreciation for your kind-heartedness for persons that
  require help on this important concept. Your very own commitment to getting the
  solution throughout ended up being extremely helpful
  and have constantly enabled some individuals much like me to realize their dreams.

  Your insightful information implies this much a person like me
  and somewhat more to my colleagues. Thanks a ton; from each
  one of us.

  my web site :: Cool Wave Portable Air Conditioner Review

 30. I don’t leave a ton of responses, however I browsed a few remarks here Chủ đề nên thánh tháng 7:
  Nên Thánh đối với thiếu nhi và Giáo lý viên | Giáo
  xứ Mỗ Xá. I do have a few questions for you if it’s allright.
  Is it only me or does it look like like some of these
  remarks come across as if they are written by
  brain dead people? 😛 And, if you are posting on other places, I would
  like to keep up with you. Would you make a list of all of all your shared sites like your twitter feed, Facebook page or linkedin profile?

  Also visit my blog post – Imarais Beauty Review

 31. Howdy! I know this is kind of off-topic however I
  needed to ask. Does operating a well-established blog such as yours take a
  large amount of work? I am brand new to writing a blog however I do write in my journal every day.
  I’d like to start a blog so I can easily share my own experience
  and feelings online. Please let me know if you have any
  kind of suggestions or tips for brand new aspiring blog owners.
  Appreciate it!

  Have a look at my website – care products

 32. Hello! I know this is kinda off topic nevertheless I’d figured I’d ask.
  Would you be interested in trading links or maybe guest authoring a blog article
  or vice-versa? My website goes over a lot of the same topics as
  yours and I believe we could greatly benefit from each other.
  If you might be interested feel free to send me an e-mail.

  I look forward to hearing from you! Terrific blog by the way!

  My web-site :: seed contains

 33. Hi there! I know this is kinda off topic nevertheless I’d figured I’d ask.
  Would you be interested in trading links or maybe guest authoring a blog post or vice-versa?
  My website addresses a lot of the same topics as yours and I feel we could greatly benefit from each other.
  If you’re interested feel free to shoot me an e-mail.
  I look forward to hearing from you! Wonderful blog by the way!

  Review my website: skin care products

 34. I must express my appreciation to the writer for bailing me out of this condition. Because of searching through the online world and getting
  tricks which were not productive, I believed my life
  was gone. Existing without the presence of answers to the issues you’ve
  solved all through your good short post is a crucial case,
  as well as the kind which may have in a wrong way affected my career if I hadn’t noticed
  your site. Your own knowledge and kindness in taking
  care of every part was very useful. I don’t know what I would have done if I had not discovered such a
  solution like this. I can also at this time relish my future.
  Thank you so much for the high quality and effective help.
  I won’t hesitate to recommend the sites to anybody who should have direction about this matter.

  Look into my web blog; winter skin

 35. I precisely wished to thank you so much again. I do not know the things I
  might have sorted out without the entire tips and hints
  revealed by you regarding that theme. It truly was an absolute frustrating crisis in my circumstances, nevertheless understanding this specialised approach you resolved that took me
  to weep for contentment. I will be thankful for your support and then hope you know what a great job you are
  putting in educating many others with the aid of a blog.

  Most likely you have never met all of us.

  Here is my web blog – j-scripting.com

 36. hey there and thank you for your info – I have certainly picked up something new from right here.
  I did however expertise a few technical issues using
  this website, since I experienced to reload the web site a lot
  of times previous to I could get it to load correctly.

  I had been wondering if your web host is OK? Not that I am complaining, but slow loading instances times will sometimes affect your placement in google and could damage
  your high-quality score if advertising and marketing with Adwords.
  Well I am adding this RSS to my e-mail and could look
  out for a lot more of your respective fascinating content.
  Ensure that you update this again very soon..

  Feel free to visit my page – weight loss plateau

 37. I have to express my appreciation to the writer for bailing me out of this particular condition.
  After looking out through the world-wide-web and obtaining views which are not beneficial, I believed my entire life was
  done. Living without the answers to the problems you have resolved through your entire short post is a critical case, as well as ones which may have in a negative
  way affected my entire career if I had not encountered the website.
  Your own understanding and kindness in maneuvering all things was valuable.

  I don’t know what I would’ve done if I had not discovered such a thing like this.
  I’m able to at this point look ahead to my future. Thanks a lot so much
  for the professional and results-oriented guide. I won’t hesitate to
  recommend your web site to any individual who would need guidance about this problem.

  My page; dry skin

 38. I have been exploring for a little bit for any high-quality articles or weblog posts in this sort of space .
  Exploring in Yahoo I ultimately stumbled upon this web site.
  Reading this information So i’m satisfied to exhibit that I’ve
  an incredibly just right uncanny feeling I found out just what
  I needed. I most surely will make certain to don?t disregard this web site and
  provides it a look on a constant basis.

  Feel free to surf to my page: best anti-aging skin care

 39. I do not know if it’s just me or if everyone else encountering issues with
  your website. It seems like some of the text in your posts are running off the screen. Can someone else please provide feedback and let me know if this is
  happening to them as well? This might be a issue
  with my web browser because I’ve had this happen previously.
  Kudos

  Feel free to surf to my website – http://www.1stanapa.ru

 40. Wow that was odd. I just wrote an really long comment but after I
  clicked submit my comment didn’t show up. Grrrr…
  well I’m not writing all that over again. Regardless, just wanted to say great blog!

  My website – daftar slot online [https://www.vanpeople.com/space/link.php?url=https://daftarslotonlinecarslot88.wildapricot.org]

 41. I drop a leave a response whenever I especially enjoy a post on a
  website or I have something to add to the discussion. Usually it’s triggered by the fire communicated in the post I browsed.
  And after this post Chủ đề nên thánh tháng 7: Nên Thánh
  đối với thiếu nhi và Giáo lý viên | Giáo xứ Mỗ
  Xá. I was actually excited enough to drop a comment
  😛 I actually do have a few questions for you if it’s
  okay. Is it simply me or do a few of the remarks appear as if they are coming from brain dead individuals?
  😛 And, if you are posting at additional sites, I’d like to follow you.
  Would you make a list every one of your social sites like your Facebook page, twitter feed, or linkedin profile?

  Also visit my web page :: http://www.hjzzj.com

 42. Today, I went to the beach front with my kids.

  I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter
  and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.”
  She put the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear.
  She never wants to go back! LoL I know this is totally off topic but I had to tell someone!

  Feel free to surf to my web site: daftar slot carslot88

 43. What i don’t understood is in reality how you are not really a lot more neatly-liked than you might be right
  now. You’re very intelligent. You understand therefore significantly in relation to this topic, made me for my
  part imagine it from numerous numerous angles. Its like men and women don’t seem to be fascinated except it’s something to accomplish with Woman gaga!

  Your own stuffs excellent. All the time maintain it up!

  Here is my web-site – http://www.ptfang.com

 44. Thank you for your own hard work on this blog.
  My mum takes pleasure in setting aside time
  for internet research and it is simple to grasp why.
  Most people know all regarding the powerful manner you convey both interesting and
  useful tips by means of your web blog and as well improve response from website visitors about
  this content so our favorite child is truly being
  taught a great deal. Take pleasure in the rest of the year.

  You are carrying out a splendid job.[X-N-E-W-L-I-N-S-P-I-N-X]I’m extremely impressed with your writing talents and also with the structure on your weblog.

  Is that this a paid topic or did you modify it yourself? Anyway keep up the
  nice quality writing, it’s rare to peer a great blog like this
  one today.

  Take a look at my web-site – growing inside

 45. An interesting discussion is worth comment. There’s no
  doubt that that you ought to publish more about this topic, it may not be
  a taboo matter but generally people don’t speak about these
  issues. To the next! Many thanks!!

  Feel free to surf to my site; daftar slot carslot88 – http://gallery.kroatien-ferien.com/gallery/main.php?g2_view=core.UserAdmin&g2_subView=core.UserLogin&g2_return=http%3a%2f%2fdaftarslotonlinecarslot88.wildapricot.org&g2_returnName=Album

 46. Just desire to say your article is as amazing. The clearness in your post is simply spectacular
  and i could assume you are an expert on this subject.
  Well with your permission let me to grab your RSS feed to keep up to
  date with forthcoming post. Thanks a million and please continue the
  gratifying work.

  Here is my web page http://www.mhes.tyc.edu.tw/userinfo.php?uid=4051931

 47. My husband and i felt very relieved that Jordan could carry out his basic research using the precious recommendations he acquired
  in your web pages. It’s not at all simplistic to simply find yourself giving
  away hints which most people have been making money
  from. We really fully understand we need you to be grateful to for this.

  The specific illustrations you made, the easy site navigation, the friendships you give support
  to promote – it’s got mostly amazing, and it is letting our son in addition to us feel that this
  concept is excellent, which is certainly quite important.
  Many thanks for the whole thing!

  My homepage – showhorsegallery.com

 48. Thanks for all your hard work on this blog. Kim enjoys going through internet research and it’s really easy to understand why.
  Many of us learn all concerning the lively means you give reliable
  suggestions via the website and as well recommend participation from some other people on this idea so our own daughter is without a doubt discovering a
  whole lot. Take advantage of the rest of the new year.
  You’re carrying out a fabulous job.

  Here is my web page – protein diet

 49. Hmm it seems like your website
  ate my first comment (it was super long) so I
  guess I’ll just sum it up what I submitted and say, I’m thoroughly enjoying your blog.

  I as well am an aspiring blog blogger but I’m still
  new to the whole
  thing. Do you have any tips and hints
  for first-time blog
  writers? I’d really appreciate it.

 50. Hello just wanted to give you a quick heads up.
  The words in your post seem to be running off the screen in Firefox.

  I’m not sure if this is a formatting issue or something to
  do with web browser compatibility but I thought I’d post
  to let you know. The style and design look great though!
  Hope you get the issue fixed soon. Thanks

  Also visit my website daftar slot carslot88, https://researchprofessors.com/research-paper-writing-services,

 51. You are so awesome! I don’t suppose I’ve truly read a single thing like that before.

  So great to find another person with some original thoughts on this topic.
  Seriously.. many thanks for starting this up. This web site is one thing that’s needed on the internet, someone with a
  bit of originality!

  Here is my web-site; https://uklianjiang.com/home.php?mod=space&uid=487577&do=profile&from=space

 52. Hello! I could have sworn I?ve visited this site before but after browsing
  through some of the articles I realized it?s new to me.
  Anyhow, I?m certainly happy I stumbled upon it and I?ll be atkins diet weight loss protein based diet revolution diet plan surrounding atkins diet diet book-marking it
  and checking back frequently!

 53. First of all I would like to say wonderful blog!

  I had a quick question in which I’d like to ask if you don’t mind.
  I was interested to find out how you center yourself and clear your mind prior to writing.
  I’ve had trouble clearing my mind in getting my thoughts out.
  I do enjoy writing however it just seems like
  the first 10 to 15 minutes are usually lost simply just trying to figure out how to begin.
  Any suggestions or hints? Cheers!

  Visit my web-site: 163.30.42.16

 54. I not to mention my buddies were found to be examining the excellent recommendations found
  on the website and so unexpectedly came up with a terrible feeling I had not expressed respect to the website owner for them.
  The guys appeared to be absolutely thrilled to see them
  and have in effect absolutely been loving those things.
  Thanks for indeed being simply helpful and also for deciding on certain impressive issues millions of
  individuals are really desirous to be aware of.
  My very own honest apologies for not saying
  thanks to earlier.

  Here is my web site hatched seeds require

Bài mới nhất

00:26:01

Tháng Hoa Kính Đức Mẹ 2021 | Giáo xứ Mỗ Xá

Dâng hoa kính Đức Mẹ 1.5.2021 tại Giáo xứ Mỗ Xá Tháng năm về trăm hoa đua nở Khoe sắc hương rực rỡ thắm tươi Xin dâng...

Tiểu sử ra đời Đạo Công Giáo tại Mỗ Xá | Giáo xứ Mỗ Xá

TIỂU SỬ RA ĐỜI ĐẠO CÔNG GIÁO TẠI ĐẤT MỤ (Nay là Giáo xứ Mỗ Xá - TGP Hà Nội) Vào khoảng những năm 1900 đến...